Mayo og Pesto med Ramsløg

5. maj 2015
ramsløg

Myten siger, at det var de spanske soldater, der i 1808 bragte ramsløget til Danmark, som forsøg på at ødelægge og forpeste vores smukke skove med den kraftige lugt. Dog viser andet at ramsløget har været i landet siden bondestenalderen. Planten findes i store dele af Europa og er stadig at finde på torve og markeder i bl.a. Frankrig og Italien. Sæsonen for ramsløg er netop nu og frem til juli, hvor den efter blomstring visner. Du finder den i kystnære løvskove, lunde og småkrat. Men hvis du selv er ude i naturen og plukke ramsløg, hvilket jeg klart syntes du skal, så vær opmærksom på at planten kan forvækles med høsttidløs og liljekonvaller, som er giftige. Læs mere her

Herhjemme har planten de seneste år fået ny opmærksomhed, og der findes mange lækre retter med ramsløg som indhold. Planten er rig på C-vitamin og stoffer, der er med til at styrke vores immunforsvar. Smagen minder om en blanding mellem hvidløg og purløg, hvorfor man kan bruge ramsløg på lige fod med krydderurter. Herunder finder i to gange tilbehør, hvor jeg har valgt at tilføje ramsløg.

Ramsløgs Mayo 

Ingredienser 

  • 2 æggeblommer
  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • ca. 2-3 dl rapsolie
  • Et drys salt og lidt peber
  • ca. 30 g ramsløg

Sådan gør du

  1. Skyl ramsløgene grundigt under rindende vand og lad dem dryppe godt af og tørre.
  2. Put æggeblommerne i en cylinderformet beholder og tilsæt hvidvinseddike, salt og peber.
  3. Tilsæt olien og vent til den flyder oven på de andre ingredienser, og danner en klar overflade.
  4. Tag en stavblender og stil den i bunden af beholderen. Tænd den i 5 sek og hold en pause. Tænd igen i ca. 5 sek. Fortsæt sådan indtil du kan se at mayoen tager form og bliver tykkere.
  5. Blend nu indtil mayoen har en god tyk og cremet konsistens.
  6. Tilsæt ramsløg og blend til bladende er blandet ind i mayoen.
  7. Smag til og nyd den sammen med ovnbagte kartofler eller på salaten.

ramsløgsmayo

Ramsløgs Pesto

Ingredienser 

  • ingredienser pestoca. 30 gram ramsløg
  • En håndfuld mandler
  • Solsikkekerner
  • En dusk basilikum
  • ca. 40 gram permasan ostt (eller lignende)
  • Et drys salt og lidt peber
  • 2-3 dl olivenolie

Sådan gør du

  1. Kom alle ingredienserne undtaget olien i en blender, og blend det til mandlerne er knust.
  2. Tilsæt halvdelen af olien og blend, inden den anden halvdel tilsættes.
  3. Massen blendes til den har den ønskede konsistens. Der skal evt. tilsættes mere olie.
  4. Smag til med salt og peber.

pesto pesto2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply